Aküler, birbiri ardına dizilmiş pozitif ve negatif plakaların, birbirlerinden seperatörlerle ayrılmasınla oluşur. Plakalar birbirlerine paraleldir, 6 adet hücre vardır. Ve her biri 2 volt hücreden oluşmaktadır.
Akü içinde işlevi olan kısımlar;
-Plaka
-Perde
-Seperatör
-Grift
Akünün içerisinde ızgara dediğimiz kısım, çeşitli kurşun alaşımlarındandır. Ve kullanılan alaşımın cinsi akünün performansını doğrudan etkiler.
-Antimuanlı Kurşun Alaşım
-Karışık Kurşun Alaşım
-Kalsiyum Kurşun Alaşım
Kalsiyumlu Kurşun Alaşımının su kaybı, kendi kendine deşarjı diğer alaşımlardan daha azdır; şarj olma özelliği diğerlerinden fazladır.
Seperatörler: Plakalar arasında kısa devreyi önlemek için kullanılır. Kullanılan seperatöre göre performansı belirlenir.
a. PVC Seperatörler
b. Poli Etilen Seperatörler ( Zarf )
Akü Terminalojisi
Voltaj: Akünün kutup başları arasındaki gerilimdir, volt cinsinden okunur. % 100 şarjlı akü, dijital voltmetre ile okunduğunda 12, 72 değerini verir.
Kapasite: Akünün zaman içerisinde boşalarak beslediği elektrik miktarıdır. Birimi Amper-Saat olarak tanımlanır. Kapasite, plakaların düzey ağırlığına, sayılarına ve kullanılan seperatörlere bağlıdır.
Marş Gücü: Marş motorunu çalıştırırken ani olarak çekilen akım miktarına marş gücü denir. Marş gücü - 18 °C de ölçülür ve amper (A) olarak tanımlanır.